Bel Soğukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

bel-soguklugu-belirtileri-ve-tedavisi
Üroloji

Gonore mikrobunun neden olduğu bel soğukluğu kadınlarda ve erkeklerde görülebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan bel soğukluğu erkeklerde idrar kanalı iltihabına neden olur. Kadınlarda ise rahim ağzı iltihabına sebebiyet veren bel soğukluğu tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

Bel Soğukluğu Nasıl Bulaşır?
Bu hastalık cinsel yolla bulaşmaktadır. Gonokok cinsi olan bir bakterinin vücuda girmesi ile oluşur. İlk defa 1879 yılında Albert Neisser tarafından tanınan bu bakteri hem kadınlara hem de erkeklere bulaşabilme özelliğine sahip. Genellikle genital bölgede iltihaplanmaya neden olan bakteri aynı zamanda faranjit gibi boğaz enfeksiyonlarına da sebebiyet verebilir. Faranjit gibi boğaz enfeksiyonları genellikle oral seks yapan kişilerde görülüyor. Aynı zamanda vücudun pek çok yerinde iltihaplanmaya sebebiyet verebiliyor. Cinsel yolla bulaşan bu mikrop doğum esnasında anneden bebeğine de geçebiliyor. Ancak vajinal doğumlarda bebeğe geçtiğinden bu kişilerde sezaryen ile doğum önerilebiliyor. Bebeklerde körlüğe dahi sebebiyet verebildiğinden gebelik öncesi tedavi olunması çok daha doğru bir seçim oluyor.

Bel Soğukluğu Belirtileri Neler?
Bel soğukluğu belirtileri cinsel ilişkiden yani kişiye bulaştıktan yaklaşık 4 ila 6 gün sonrasında belirti vermeye başlar. Ancak bazı kişilerde belirti vermeden de ilerleyebilir. Bel soğukluğu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Erkeklerde penis ucundan, kadınlarda ise vajinadan sarıya çalan renkte, irine benzeyen kıvamlı bir akıntı
  • Pelvik iltihabı
  • Kadınlarda adet dönemi dışında kanama
  • Kronikleşmiş kasık ağrıları
  • İdrar yapma esnasında ağrı ya da acı hissi
  • İdrar yapma esnasında yanma hissi
  • Sıklıkla idrara çıkma
  • Boğazda ağrı

Bel Soğukluğu Tanısı Nasıl Konur?
Tanı için hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziksel bir muayene gerçekleştirilir. Ayrıca hastadan kültür alınarak antibiogram testi gerçekleştirilir. Test sonucu ve jinekolojik muayene sonucuna göre hekim tarafından tanı konur. Bel soğukluğu tanısı konan kişilerde farklı cinsel yolla geçen hastalıklar da olabilir. Örneğin bel soğukluğu teşhisi konan hastaların çok büyük bölümünde chlamydia mikrobu da bulunur. Bu nedenle teşhis konmasından hemen sonra hastalara cinsel tarama testi (STD) yaptırması önerilir.

Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genellikle antibiyotik kullanımına bağlı bir tedavi izlenir. Ancak bu hastalığa neden olan mikrobun penisilin grubunda olan antibiyotiklere karşı dirençli olduğu bilinir. Bu nedenle farklı grupta antibiyotik kullanımı gerekir. Hekimler genelde tetrasiklin, seftriakson ya da makrolid grubu antibiyotiklerin kullanımını reçete eder. Bel soğukluğu tedavi edilmediğinde hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa sebebiyet verir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi son derece büyük önem taşır.

Bel Soğukluğundan Korunma Yolları
Bu ciddi rahatsızlıktan korunmak için tek eşlilik önerilir. Özellikle hayat kadınları ile cinsel ilişki önerilmez. Çünkü çok sayıda farklı kişi ile cinsel ilişki yaşayan hayat kadınlarında bel soğukluğu görülme oranı oldukça yüksektir. Cinsel ilişkide prezervatif kullanmak da bel soğukluğundan korunma yolları arasında yer alır. Ayrıca bel soğukluğu tanısı konan kişilerin tedavi tamamlanıncaya dek cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Cinsel ilişki yaşadığı partnerine de bu hastalığı bulaştıracağı, hasta tarafından bilinmelidir.

Leave your thought here

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir