Göz Kuruluğu

goz kurulugu
Göz Hastalıkları

Göz kuruluğu, işlevi bakımından oldukça önemli bir organ olan gözde meydana gelen ciddi rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Göz rahatsızlıkları kişilerin gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedirler. Bu nedenle göz kuruluğu gibi önemli göz rahatsızlıkları görüldüğü takdirde kişinin mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmana danışması gerekmektedir.

Göz kuruluğu sendromu sonucunda gözde kaşıma ve yanma hissi, herhangi bir yabancı cisim olduğuna dair his, gözlerin aşırı sulanması durumları meydana gelebilmektedir. Tüm bunlarla birlikte bulanık görme durumu da meydana gelebilir ve bu durum kişinin gündelik yaşantısını ciddi oranda etkileyebilir. Göz kuruluğu görüldüğü takdirde uygulanacak tedavi ile bu gibi faktörler ortadan kaldırılır ve göz sağlığının korunması amaçlanır.

Göz Kuruluğu Nedir?

Gözün yeterli miktarda kaliteli gözyaşına sahip olmaması durumunda göz kuruluğu meydana gelir. Bu durum meydana geldiği takdirde göz yeterince kaygan olmayacaktır. Bununla birlikte göze gerekli besin iletimi işlevinde de bozukluklar meydana gelir. Genel olarak kronik bir problem olarak görülmekte olan göz kuruluğu, açık görüş sağlamama, gözün enfeksiyona açık olması gibi durumlara yol açabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gereken göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Gözün yüzeyini temiz ve pürüzsüz tutmayı sağlayan gözyaşının yeterli miktarda olmaması durumu ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Göz kuruluğu yetersiz gözyaşına sahip olmakla birlikte, sahip olunan gözyaşının kalitesiz olması sonucunda da meydana gelebilmektedir. Yaş, sağlık koşulları ve bazı ilaçların yan etkileri sonucunda yetersiz gözyaşına sahip olma durumu meydana gelebilmektedir. Gözyaşının kalitesiz olması ise gözyaşının çabuk buharlaşması ile yağ, su ve mukus katmanlarının eşit dağılamaması sonucunda meydana gelmektedir.

Göz Kuruluğuna Neler Sebep Olur?

Gözyaşı üretimi ile boşaltımı arasındaki dengesizlikler sonucunda meydana gelen göz kuruluğuna sebep olan durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

a. Parkinson ilaçları

b. Doğum kontrol hapları

c. Antidepresan kullanımı

d. Hamilelik

e. Lazerle göz tedavisi geçirmiş olmak

f. Gözde meydana gelen kimyasal ve termal yanmalar

g. Bazı alerjiler

h. Vitamin alımı

i. Hormon değişimi tedavisi

j. Antihisamin, nazal dekonjestanlar, trankilizanlar içermekte olan bazı ilaçlar

k. Teknolojik aletlere uzun süreli bakmak

l. Uzun süreli odaklanma esnasında yeterince göz kırpmamak

m.Uzun süre kontakt lens takmak

n. Sjörgen sendromuna sahip olmak

o. Deri veremi

ö. Eklem iltihabı

p. Gözyaşı bezi iltihabı

r. Tiroid hastalıkları

s. Kornea iltihabı

Belirtilen durumlardan bir veya birkaçına sahip olmak, göz kuruluğuna sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlar mevcut olduğu takdirde kişi göz doktorunu mutlaka bilgilendirmelidir.

Göz Kuruluğu Kimlerde Görülür?

Göz kuruluğunun genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelmekle birlikte tüm yaşlarda görülebilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. Bu durum hem kadın hem de erkeklerde görülebilmektedir fakat kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülebildiği söylenebilmektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda göz kuruluğu sıkça meydana gelmektedir.

Göz Kuruluğu Nasıl Tespit Edilir?

Göz kuruluğunun teşhisi esnasında doktor tarafından hastanın genel sağlık durumu ve varsa kullandığı ilaçlar dikkate alınır. Bununla birlikte dikkate alınan unsurlar arasında;

a. Hastanın bulunmakta olduğu çevresel ortamlar

b. Göz kapağının yapısı

c. Göz kırpma dinamikleri

d. Işığa karşı korneanın tepkisi

e. Işığa karşı göz kapaklarının tepkisi

f. Gözyaşlarının kalitesi

g. Gözyaşlarının miktarı

h. Göz çevresinde herhangi bir problem olup olmadığı

Tüm bu faktörler dikkate alınarak göz kuruluğu tespit edilir ve hasta için gerekli olan tedavi yöntemi bir uzman tarafından belirlenir. Bu durumda vakit kaybetmeden gerekli tedavinin uygulanmaya başlanması gerekmektedir.

Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kuruluğu tedavisi için ilk olarak başvurulan yöntemin gözyaşı solüsyonu kullanmak olduğu bilinmektedir. Bu tedavi yöntemlerinde gözyaşı ekleme, gözyaşlarını muhafaza etme, gözyaşı üretimini arttırma ve göz kapağı ile göz yüzeyinde mevcut olan iltihapları tedavi etme gibi durumlara başvurulabilir. Şiddetli olamayan göz kuruluğu durumunda gözyaşı solüsyonlarını düzenli bir şekilde kullanmak yeterli olacaktır.

Göz kuruluğu meydana geldiği takdirde uygulanabilecek tedavi yöntemleri arasında; göz damlası kullanma, omega-3 yağ asidi kullanma, silikon veya jel aracılığıyla gözyaşını gözde muhafaza etme, ılık kompres ve göz masajına başvurma gibi durumlar yer almaktadır.

Göz Kuruluğuna Evde Neler Yapabilirim?

Göz kuruluğu meydana geldiği takdirde kişinin evde uygulayabileceği yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

a. Güneş gözlüğü kullanımı

b. Kuru rüzgarlarla teması önlemek amacıyla gözlük kullanımı

c. Uzun süreli gözün odaklanmasını gerektirecek işler yaparken gözü dinlendirmek

d. Bulunulan çevredeki havanın nemlenmesini sağlamak

e. Teknolojik aletlere uzun süreli bakmak durumunda kalındığı zaman gözün yeterince kırpıldığına dikkat etmek

f. Yağ asidi içeren besinler tüketmek: Bu besinleri tüketmeden önce kişi mutlaka doktoruna danışmalıdır.

g. Gün içerisinde yeterince su tüketmek

Leave your thought here

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir