Konjonktivit Nedir ve Neden Görülür?

Konjonktivit-nedir
Göz Hastalıkları

Konjonktivit, konjonktiva tabakasında iltihap meydana gelmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Tıbbi literatürde konjonktivit olarak geçen gözde meydana gelen iltihap sonucunda gözde kızarıklıklar meydana gelmektedir. Gözün en büyük alanını oluşturan beyaz bölüme sklera adı verilmektedir. Bir tabaka tarafından çevrelenmekte olan skleranın çevrildiği tabaka ise konjonktiva tabakası olarak bilinmektedir. Başlıca işlevi gözün nemlenmesi olan konjonktivada iltihap görülmesi durumunda içerisinde yer almakta olan damarlar belirginleşir ve göz kızarıklığına neden olur.

Konjonktivit dört farklı türde incelenmektedir. Bu türlerden ilki olan bakteriyel konjonktivitler, akıntı halinde meydana gelmektedirler. Bakteriyel konjonktivitlerin başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Yeşil rengine benzemekte olan akıntı
  2. Göz kapağında şişkinlik görülmesi
  3. Dışarıdan gelen etkilere aşırı duyarlılık
  4. Gözde meydana gelen kızarıklık
  5. Gözde ağrının meydana gelmesi

Bakteriyel konjonktivit bazı durumlarda görme problemlerine dahi yol açabilmektedir. Bakteriyel konjonktivit korneayı etkilemesi sebebiyle bazı görme problemleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle oldukça ciddi bir durum olduğu bilinmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır. Bakteriyel konjontivite bulaşma ihtimali olan bir rahatsızlıktır bu nedenle bakteriyel konjontivite taşıyan kişilere karşı oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Bakteriyel konjonktivit durumu meydana geldiğinde kişinin bir uzman tarafından muayene edilmesi ve bu muayene sonucunda uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemi hastanın durumuna, bireyin yaşına, rahatsızlığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir.

Bir diğer konjonktivit durumlarından biri olan adenoviral  konjonktivitlerin ise bakteriyel konjonktivitlerden daha tehlikeli ve bulaşma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Solunum enfeksiyonu sonrasında meydana gelmekte olan adenoviral  konjonktivitler, bu neden dışında da meydana gelebilmektedir. Adenoviral konjonktivit görülmesi durumunda hastanın gözünde kızarmalar, göz kapağında şişmeler ve gözde sulanmalar görülmesi olasıdır. Bu konjonktivit türü görüldüğü takdirde kişinin kulak çevresinde ve çene altında lenf bezi hissetmesi durumu olasıdır. Adenoviral konjonktivit durumu oldukça ciddi bir durumdur ve görüldüğü takdirde mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Herpes Simpleks Konjonktiviti ve Keratiti durumu görüldüğü takdirde ise dudaklarda uçuk meydana gelebilmektedir. Bu virüsün yanı sıra keratit durumu da görülebilmektedir. Herpes virüsünün başlıca neden olduğu durumlar şunlardır;

  1. Bağışıklık sorunları
  2. Beslenme sorunları
  3. Ateşli hastalıklar
  4. Kornea problemleri
  5. Görüş problemleri
  6. Gözde kızarıklık
  7. Bulanık görme
  8. Çapaklanma

Konjonktivit türlerinden sonuncusu olan alerjik konjonktivit ise sulanma, kızarıklık ve kaşınma gibi durumlarla birlikte görülmektedir. Alerjik konjonktivitin daha çok yaz aylarında görüldüğü bilinmektedir. Bu alerjik durumlara polen oluşumu, çiçek tozları ve evcil hayvan tüyleri neden olabilmektedir. Diğer konjonktivit türlerinde olduğu gibi gözde kızarmalara ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra akıntılara da neden olduğu bilinmektedir.

Konjonktivit Neden Görülür?

Konjonktivitin nedenleri alerjik, bulaşıcı ve kimyasal olmak üzere üç ayrı alanda incelenmektedir. Konjonktivite en sık neden olan durum alerjilerin görülmesi olarak bilinmektedir. Göz ile temas etme sonucunda bazı alerjilerin tetiklenmesi durumu olasıdır. Alerjik durumlara sert kontakt lens veya gerektiği dönemde değişimi yapılmamış olan yumuşak kontakt lens kullanımı da neden olabilmektedir. Konjonktivitin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Cilt üzerinde bulunan bakteriler
  2. Sindirim sisteminde yer alan bakteriler
  3. Kalitesiz kozmetik ürünleri kullanımı
  4. Sert kontakt lens kullanımı
  5. Sık değişimi yapılmamış olan kontakt lens kullanımı
  6. Klor, zehirli kimyasallar (kimyasal konjonktivite neden olur.)
  7. Kirli maddeler ile fiziksel temas

Konjonktivit Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Konjonktivit tedavisi konjonktivit türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tedavi yöntemleri ayrı başlıklarda incelenmektedir.

  1. Alerjik Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik durumun en belirgin özelliği kaşıntı ve kızarmaların çok belirgin bir şekilde görülmesi durumunun meydana gelmesidir. Kuru göze bağlı tahriş meydana gelirse doktor tarafından suni gözyaşı damlaları tavsiye edilebilmektedir. Alerjik konjonktivit tedavisinde hastanın durumuna göre ağız yoluyla alınan ilaçlar da doktor tarafından önerilebilmektedir.

  1. Bakteriyel Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bakteriyel konjonktivit tedavisinde öncelikle bu duruma neden olan faktörler belirlenir. Bu faktörlere uygun bir tedavi yöntemi uygulanır. Bakteriyel konjonktivit tedavisinde doktor tarafından antibiyotik kullanımı önerilebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde bu durum kronik bir hal alabilmektedir ve zamanla tekrar ettiği bilinmektedir.

  1. Viral Nedenli Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Virüsler yoluyla meydana gelen konjonktivitin tedavi edilmemesi durumunda görme bozuklukları meydana gelebilmektedir. Göz çevresinde lekelenmeye yol açabilme ihtimali olan viral nedenli konjonktivitlerin beraberinde uçuk virüsünün bulunması durumunda kalıcı görme problemleri dahi meydana gelebilmektedir.

Viral nedenli konjonktivitler, kendiliğinden 2 haftada iyileşebilmektedir. Viral nedenli konjonktivitler, bulaşıcı olmaları sebebiyle tehlikelidirler. Bu nedenle kişilerin hijyen konusunda dikkatli olmaları ve temas ettikleri nesnelere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Leave your thought here

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir