Sayın Anne ve Babalar;

Sünnet olan çocuğumuzun, sünnet sonrası çabuk iyileşmesi için dikkat etmemiz ve yapmamız gereken bazı işlemler vardır. Bunlar şu şekildedir:

1-Sünnet esnasında yapılan lokal anesteziden dolayı çocuğun pipisinin çevresinde şişme olabilir. Bu durum daha sonra kendiliğinden dağılacaktır.
2-Sünnette yapılan uyuşturmanın etkisi yaklaşık 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı olur. Bunun için çocuğa yazılan ağrı kesici şuruptan 1 ölçek içiriniz. Bu işlemi 5-6 saat ara ile tekrar edebilirsiniz. Çocuğun ilaç içmesinde sorun olursa ağrı kesici fitil kullanabilirsiniz.
3-İlk gün çocuk aşırı hareketlerden kaçınmalı ve tuvalette kendini zorlamamalıdır.
4-İlk günden itibaren çocuk iyi oluncaya kadar sünnet külotlarından giyerse rahat eder. Ama mutlaka şart değildir.
5-Bazı çocukların sünnet derisi pipisinin (penis) baş tarafına (glansına) yapışıktır. Sünnetten sonra bu çocuklarda pipinin baş tarafında, şişlik, sulanma ve küçük yara şeklinde sarımsı akıntılı kabuklanmalar oluşabilmekte ve yapılan bakımla zaman içinde geçmektedir
6-Yara durumu, iyileşme süreci çocuktan çocuğa değişir. Yatmanın bir faydası yoktur. Bunun için çocuğa yatması için ısrar etmeyiniz. Sadece yaranın temiz bir şekilde korunmasına dikkat ediniz.
7-Antiseptik (Mikrop öldürücü su) olarak eczaneden aldığınız Rivanol toz 1 gramlık poşeti 1 lt kaynatılıp soğutulmuş temiz suyun içine döküp çalkalayınız. Küçük bir çay bardağına hazırladığınız bu sarı sudan bir çorba kaşığı koyup üzerine temiz su ilave ediniz. Sabah ve akşam 10’ar dakika olacak şekilde çocuğun pipisini bu sarı suya sokunuz. Bu işlemin çocuk ayakta ve hafif öne eğilerek yapılmasını tavsiye ederiz. Bu işlem düzenli olarak yapıldığında pipi çevresindeki şişlikler daha çabuk kaybolur. Her seferinde kullanılan ilacı dökünüz. 1 lt.lik hazırladığınız sarı su bitene kadar bu işleme devam ediniz.
8-Yapılan dikiş materyalleri kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için ayrıca almaya gerek yoktur. Kendiliğinden eriyip düşeceklerdir.
9-Aldığınız antibiyotikli şurubu bitene kadar sabah - akşam birer ölçek içiriniz.
10-Sünnetten 72 saat sonra (üç gün) çocuk ılık sabunlu su içine oturtularak baştan aşağıya, on dakika kadar mutlaka banyo ettirilmelidir. Bu banyo yara için çok faydalı olduğundan kesinlikle ihmal edilmemelidir.
11-Sünnet sonrası hafif bir kanama olabilir. Nadiren de olsa fazla kanama olabilir. Böyle bir durumda muhakkak hastanemize başvurunuz.
12-Çocuk tamamen iyi olduktan sonra sünnet bölgesini sık sık sabunlu su ile yıkayıp kurulaması öğretilmelidir. Çünkü özellikle şişman olan çocuklarda genellikle pipi vücut içerisinde durduğundan bu bölgede pislik toplanır ve çocuğun rahatsızlanmasına sebep olabilir. Temizlik çok önemlidir.