alerji-sk

Alerji vücudun bağışıklık sisteminin anormal tepkisinden kaynaklanır. Vücudumuzun savunma mekanizmaları genellikle; polen, hayvan tüy ve cilt döküntüleri veya çeşitli gıdalar gibi zararsız maddelere karşı tepki gösterirler. Hemen hemen her şey bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bu alerjik reaksiyonların derecesi hafiften hayatı tehdit edici derecelere kadar değişiklik gösterebilir.

Alerjiyi en çok tetikleyen 10 şey şunlardır:

Polen:

Ağaç, çim ve otların polenleri ‘Allerjik nezle(saman nezlesi)’veya mevsimsel alerjileri tetikleyebilirler. Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi belirtilere yolaçabilirler. Şikayetleri önlemek için havadaki polen sayısının yüksek olduğu rüzgarlı günlerde dışarı çıkmamalı, pencereleri kapatmalı, klimaları veya havalandırmayı çalıştırmalıdır.

Hayvanların tüy ve deri döküntüleri:

Bir hayvanın derisindeki yağ bezlerinden salgılanan ve salyasında bulunan bazı proteinler insanlarda alerjik reaksiyona sebep olabilirler. Bu alerjinin gelişmesi iki veya daha fazla seneyi bulurken, kişinin hayvandan uzaklaşmasından aylar sonra bile alerjik belirtiler devam edebilir. Eğer ev hayvanınız alerjiye sebep oluyorsa ve ondan ayrılamıyorsanız en azından yatak odanızı ev hayvanından arındırmalı, halı olan bölümleri hayvandan korumalı, hayvanları düzenli olarak yıkamalıdır.

Ev tozu akarları:

Ev tozu akarları ev tozunda yaşıyan gözle görülmeyen mikroskopik canlılardır. Bu canlılar aşırı nemli ortamlarda yaşar, insan ve hayvanların ölü cilt döküntüleri, polen, bakteri ve küflerle beslenirler. Ev tozu alerjisinden korunabilmek için; yastık, yatak ve yorganlar toz geçirmeyen kılıflarla kaplanmalı, alerji yapmıyan yastıklar kullanılmalı, çarşaflar haftada bir sıcak su ile yıkanmalı, evde toz tutan eşyalar, perde, halı, ev hayvanı bulundurmamalıdır.

Böcek sokmaları:

Böcek sokmalarına alerjisi olan kişilerde sokma sonrasında ciddi, hayatı tehdit edici bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Böcek sokması veya ısırığı sonrasında vücutta bir hafta veya daha uzun süren yaygın şişme, kızarıklık oluşur, hafif ateş, bulantı, halsizlik olabilir. Nadiren böcek sokması sonrasında ‘Anaflaksi’denilen alerjik şok tablosu gelişirse nefes darlığı, yüz,boğaz ve ağız etrafında şişme, nabız artışı, baş dönmesi, kan basıncında ani düşme, kaşıntılı döküntü gibi belirtiler olabilir. Eğer ciddi bir alerjiniz varsa bir böcek sokması sonrasında acilen ‘Epinefrin’iğnesi yaptırmalısınız.

Küfler:

Küfler; alerjen(alerji yapıcı)madde, iritan(tahriş edici) madde ve bazen de toksik, zehirli maddeler olarak karşımıza çıkarlar. Küflere veya küflerin sporlarına dokunmak, solumak bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Küflerin çok çeşitleri olup hepsi büyümek için neme ihtiyaç duyar. Evin bodrum, banyo gibi nemli bölgelerinde, çimenlik alanlarda, samanlıklarda bulunurlar. Evin nemli bölümleri sık havalandırılmalı, alerjiyi tetikleyen aktivitelerden (bahar aylarında yerlerde biriken yaprakları süpürmek gibi) kaçınmalıdır.

Gıdalar:

Süt, yumurta,yer fıstığı ve kabuklu deniz hayvanları en sık alerjiye yol açan gıdalardır. Allerji yapan gıdayı yedikten sonra dakikalar içinde alerjik reaksiyon gelişebilir. Nefes darlığı, kaşıntı, kusma, ishal, dudak çevresinde şişme gibi belirtiler olabilir. Bir gıdaya karşı alerjisi olanın o gıdayı hiçbir şekilde tüketmemesi gereklidir. Eğer bu gıdalardan birine maruz kaldı iseniz epinefrin enjeksiyonu yaptırmanız gerekebilir.

Lateks alerjisi:

Eldivenlerdeki ve bazı tıbbi cihazlardaki lateks maddesi bazı insanlarda alerjiyi tetikleyebilir. Deri döküntüsü, gözlerde tahrişe bağlı kızarıklık, burun akıntısı, hapşırma, nefes darlığı, cilt ve burun kaşıntısı gibi belirtiler olabilir.

Alerjik reaksiyonlar; ciltteki bir kızarıklık ve kaşıntıdan, hayatı tehdit edici anaflaksi(alerjik şok) gibi ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Eğer ciddi bir alerjiniz varsa tıbbi durumunuzu belirten bir bileklik veya kimlik taşımalı ve yanınızda Epinefrin iğnesi bulundurmalısınız.

İlaç alerjileri:

Penisilin veya aspirin gibi bir çok ilaca karşı gelişebilen alerjiler; hafif alerjik belirtiler oluşturduğu gibi,hayatı tehdit edici durumlara da yol açabilirler. Bu belirtiler arasında; kurdeşen(ürtiker), gözlerde kaşıntı, şişme, yüz, dudak ve boğazda şişme sayılabilir. Allerji yapan ilaç kesnlikle kullanılmamalıdır. Fakat eğer böyle bir ilaca maruz kaldıysanız doktorunuz antihistaminik veya steroidli(kortizon) ilaçlarla şikayetlerinizi giderebilir. Şiddetli alerjik belirtiler oluştuğunda epinefrin enjeksiyonu gerekebilir.

Koku ve Parfümler:

Parfümler, boyalı, kokulu mumlar, çamaşır deterjanları ve kozmetik ürünlerde bulunan koku ve esanslar çeşitli sağlık problemlerine yol açabilirler. Çoğu kimsede bunların yol açtığı şikayetler kokudan uzaklaşıldığında geçer. Bazı kimselerde kokuya tekrar tekrar maruz kalma sonucunda ortaya çıkan belirtilerin şiddeti artar ve zamanla daha uzun sürmeye başlar. Kokuya bağlı reaksiyonlar gerçek bir alerjik tepki olabildiği gibi vücudun iritan(tahriş edici) maddelere karşı genel bir tepkisi de olabilir.

Hamam böcekleri:

Hamam böceklerinin dışkılarında bulunan bir protein ciddi alerjiye yol açabilir. Evdeki hamam böceklerinden kurtulmak özellikle ılıman iklimli bir bölgede çok zordur. Özellikle apartmanlarda bu böcekler komşu daireler arasında dolaştığı için mücadele etmek zordur.Mutfağın temiz tutulması, duvar, pencere ve yerlerdeki çatlak ve deliklerin tamiri gerekli.

Uzm. Dr. Fatih KEBANLI
Göğüs Hastalıkları Uzmanı